fbpx

Dette er kortreist mat! Brakt inn på kjøkkenet til fots! Økologisk, kortreist, sunt, godt - hva mer ber du om?

nynesleplansjeNesle! Du ville, grønne. Det lille sviende bladet slår alle andre grønne blad i næringsinnhold. Den er en bombe av mineraler, og bør inntas! Og den er god! Vanvittig god som suppe, men den kan også brukes som tilskudd til dampede grønnsaker.

Er det noe man kunne fryse ned i små poser og bruke året rundt, så er det vel nesle. Men, det får man visst aldri gjort. Noen supper om våren, kan man likevel unne seg. Finn et sted med mye nesle, plukk ned alt. Da kan du komme tilbake og høste på nytt når nye skudd kommer, i flere runder.

Neslen er god så lenge stengelen er myk. 
Bruk oppvaskhansker....

Ca 2,5 liter, nok til 5-6 personer.

  • 300 g nesle = 2 liter hardt stappet.
  • Hakk den nederste delen av neslen i småbiter, men la den øverste dusken være hel. Det er godt med noen større biter i suppen.
  • 2 liter vann = det dekker neslen. La det koke på svak varme i 30 min. Da har all den gode smaken kommet ut. Du kan naturligvis lage en kjempegrønn suppe og bare koke noen få minutter, men den får en mye rikere smak etter en halv times koking.
  • 4 ss smør = 50 g
  • 4 ss hvetemel = 40 g
  • Bruk helst en digital vekt, for nøyaktig mål. Dette stekes i en gryte for seg, til det bobler og blir hvitaktig og skummende og lukter godt. Rør hele tiden, og følg med på lukten. Det skal komme til et punkt hvor det lukter kake, men det skal ikke bli brunt. Hell nedi suppen i rette sekund, og visp. Garantert ingen klumper.
  • 3 dl fløte oppi gryten
  • 1-2 ss Vitam Kørnig buljong - en god ren buljong. Den får du på helsekostbutikker. Eller en annen ren, økologisk buljong. Hvis du ikke har det bruk da heller salt, og litt muskat og pepper. Det går fint. Det er mye smak i suppen allerede.

Jeg prøvde ut denne suppen i dag (28/4-2011) og den er kjempegod! Jeg fulgte oppskriften men erstattet hvetemel med speltmel og hadde i litt grovmalt pepper og bittelitt chili. Anbefales!

Kilde: Fremtiden i våre henders nettside www.framtiden.no