fbpx

Jeg så indiske kvinner bygge veier fra morgen til kveld, bare avbrutt av dal og chapati. Dette er mat som gir utholdenhet og vakker aldring.


Den indiske retten dal.Den indiske retten dal.

Dal metter på en deilig måte, og det smaker vidunderlig. Det er sunt, det er proteinrikt og det er veldig billig. Grei mat å lage til bare en person, men veldig grei å lage også til mange.

Det mest lettvinte er å lage dal med små, gule linser, men husk at de er rosa før de er kokt. Disse linsene produseres også økologisk. Du kan også bruke større linser, eller gule linser, eller mungbønner. Alle mulige små bønner og linser.

Legg bønnene i bløt minst åtte timer. Det vil i praksis si fra morgenen av til middag, eller gjerne fra kvelden før. Skyll godt av alt bløtevannet. Små linser kan brukes uten bløtlegging, men de blir mer fordøyelige når de er bløtet. De blir også mer fordøyelige jo mer krydder du har oppi.

Her er den versjonen jeg bruker for tiden. Dal er alltid forskjellig. Egentlig betyr dal bare linser, rett og slett.

Denne oppskriften er til ca. fire personer.

300 g linser legges i bløt i åtte timer, så skylles de. Dekkes så vidt med vann og settes til kok i en gryte. Det blir 600 g ferdig.

300 g grønnsaker. Minst halvparten løk Ellers kan du bruke hva som helst. Smått i biter. For å være helt ærlig så pleide det bare å være litt løk oppi, men jeg synes den blir flottere med litt farger.

12 fedd hvitløk. Ja, dette er mer enn en hel hvitløk! Legg hvitløken i bløt i varmt vann, så er den lettere å skrelle.

6 ss karri. Hvis det er vanlig norsk karri, har den ikke noe chilipepper, så det kan du tilsette i tillegg, etter smak. Det er godt at det er litt sterkt, men det skal ikke flamme i norske ganer.

Ha en blanding av smør og olivenolje i stekepannen, og stek hvitløk og karri til det skummer og lukter godt. Ikke gå fra! Det må ikke bli brunt. Hell så oppi litt vann fra bønnegryten, og få alt tilbake oppi gryten, og la det koke sammen til bønnene er møre. Det tar mindre enn 20 min for små linser.

Salt oppi.

Smak på det. Hvis du synes den er litt - skarp, litt voldsom i smaken, tilsett litt fløte, ca 1 dl. Det runder av på en overbevisende måte.

Det hele er ferdig på 20 min!

Oppskriften er hentet fra Fremtiden i våre hender sin matblogg