fbpx

Dette er egentlig en rett fra Marokko, og det kalles «tajinne», som rett og slett betyr gryte. Det passer bra! Og det spiser de hver dag. I alle versjoner. Oppskriften er hentet fra Fremtiden i våre hender sin matblogg.

Jeg lærte det av en marokkaner jeg bodde sammen med. Han kokte en rett. Det smakte vidunderlig! Det var noe med smaken - jeg hadde følelsen av å spise medisin. Dette har jeg godt av, det kjente jeg.

Neste dag lagde han en ny rett, og den var også kjempegod. Og sånn fortsatte han. Gradvis demret det at det var nye versjoner over ett tema. Etter noen måneder, snek jeg meg bort til komfyren og prøvde selv. Whoah! Det gikk. Jeg serverte det til Mona og Olaf, litt spent. Jeg var ikke sikker på om de ville like den så mye som jeg gjorde, men jo, de syntes den var kjempegod og ba om oppskriften. Nå har jeg prøvd den på veldig mange. Dette er visst noe alle liker, har jeg konkludert.    

Denne gryten har en rik og fyldig smak. Det er billig mat.

Det lønner seg å koke en stor gryte, så har du mat på øyeblikket de dagene du ikke orker å lage noe. Få familien til å hjelpe deg med å skjære grønnsakene, og gjerne dobbel porsjon av oppskriften under. Server med grønn salat, rømmedressing og ris på.  Når du skal varme rester, spe med litt vann, så det blir en fyldig suppe.

Gryten er svært holdbar i kjøleskap. Det må være hvitløken og chilien. Jeg tør ikke en gang viske om hvor lenge den holder seg.
Du kan lage alle mulige variasjoner over tema. Alle slags grønnsaker, bare det ikke blir for mange søte røtter. Hvitløk skal det være mye av. Tomat er obligatorisk. Chili gjør godt.


Dette er  til 6-8 personer:

250 g røde bønner, det blir 500 g ferdig kokt. Hvite og brune bønner kan også brukes, men røde er penest. Bønnene legges i vann natten over, skylles, settes til kok i egen gryte i ca 1 time uten salt. I mellomtiden begynner du å skjære grønnsaker. En hurtig-løsning er å kjøpe 2 bokser Red Kideney Beans. Hell vekk kraften.

1 aubergin skjæres i biter og stekes i 1 dl olivenolje. Når fettet kommer ut igjen (det ser du) på slutten av stekingen, tilsett
1 hel hvitløk, presset eller finhakket.
1 ss rosmarin kan steke med.  La hvitløken blanke, men IKKE BRUNE!

1 boks hermetisk tomat helles over for å stoppe stekingen. Hell det sammen med bønnene. Og så har du oppi:
250 g økologisk dyrket gulrot
150-250 g sopp
250 g purre eller løk
Én halv ts chililpepper eller litt mer. Eller hot chili sauce.
250 g rød paprika. Kan tas oppi til slutt. Den er mest for fargens skyld.

La det koke ca en halv time eller mer. Smakene må komme ut. 
100-200 g tomatpuré mot slutten, hvis du vil ha opp rødfargen. Ikke for mye, da blir det surt og kjedelig. Spe med mer vann om den blir tørr.
1 ss havsalt oppi til slutt.

Når du tror det er ferdig, salter du med havsalt. Smak nå. Den skal ha en rik og fyldig smak. Mer salt? Mer chili? Nyd denne sydlige gryte gjennom vinteren.