fbpx

"Hva og når skal vi spise?" av Marit Kolby

399

hva og naar skal vi spiseMarit beskriver nydelig hva som skjer i tarmen mellom måltidene. Hun bruker en børstebil som et bilde på hvordan tarmen renses når det går noen timer uten at du spiser noe. Hun skriver om fordelene ved å spise noen få ordentlig måltider hver dag, og unngå småspising eller hyppige mellommåltider.

"....pauser fra maten er like viktige som måltidene du spiser. I perioder uten mat skjer vedlikehold og reparasjon av kroppen. Rumlende mage er ikke et rop om hjelp, det er en påminnelse om en viktig funksjon. Sultfølelse er ikke et faresignal. Griper du etter et mellommåltid hver gang du kjenner deg litt småsulten, kan du sabotere kroppens systemer for å holde deg frisk og tilrettelegge for helseproblemer på sikt."

Tid mellom måltidene kan innebære færre måltider i løpet av en dag eller at du innfører perioder med faste. Boken inneholder mye bra informasjon om begge deler.

Punktlisten på side 57 kan være en øyeåpner for den som småspiser mange ganger i løpet av en dag.

  • Mellommåltider kan gjøre deg mer sulten og få deg til å spise mer totalt
  • De gir kortvarig velvære i hjernen, men ikke biologisk metthet
  • De avbryter viktige biologiske prosesser ("børstebilen") som går mellom måltider
  • De inneholder ofte lite stoffer du trenger, og mer av stoffer du ikke har godt av
  • • De medfører unødvendige utgifter og skaper ekstra avfall